Om oss

Vi som driver Läjets fisk idag är Lovisa och Patrik. 2019 tog vi över rörelsen och  förvaltar Läjets Fisk AB vidare med passion för en god och kvalitativ råvara från havet. Vårt mål och drivkraft är att sälja färsk och närfiskad fisk i den säsong de är som bäst och inspirera våra kunder och besökare till att våga handla och tillaga mer av havets läckerheter. 

Vi träffades i Läjet 2012 och fann varandra över gemensamma intressen. 2014 stod bröllop i Läjets kyrka och bröllopsfest i Läjets hamn. Tillsammans valde vi att bygga vårt gemensamma liv starkt rotat på denna plats. 
Under flera år drev jag Tjärdoft och Kärlek, en säsongsbutik i en av sjöbodarna med makramé, sjömansarbete och trasmattor. Butiken inreddes med ärvda, sparade och nostalgiska föremål från Läjet. Känslan från Tjärdoft och kärlek har fått följa med till fiskaffären och butiken har fyllts med hantverk och historia.
Patrik har fiskat från barnsben, och följt i sina föregående generationers fotspår, yrkesfiskare var det enda valet för honom. Tillsammans med sin bror styr det båten VG 86 Atlas och fiskar större delen av året havskräftor med bur och under vår och sommar sätts nät efter fisk. Krabb burarna sätts i sjön på sensommaren och avlöses av hummer och kräfttinor till vintern. I fiskaffären säljer vi således framförallt skaldjur men även under perioder fisk från egen båt.

I butiken möter ni också Rosanna (Patriks brorsdotter) som hjälper oss att rodda runt affären. Glatt humör och full fart garanteras när ni stöter på henne.

Ganska snabbt fick vi också rekrytera in Karin, Raka rör och tydliga direktiv med en enorm nyfikenhet på fisk och skaldjur servar hon er på allra bästa vis.

Under sommaren ökar vi på gänget med härliga ungdomar som får känna på arbetslivet i en fiskhandel. I år 2021  består gänget av Agnes, Philip, Olivia, Kalle och Anna.

Varmt välkomna in till oss! 

//Lovisa

Hav, Hamn, Hem

I Havet fiskas den, i Hamnen landas den och till ditt Hem kommer den. 
Fler steg behövs inte. Läjet är ett aktivt fiskläge, ett av de större i sverige och ger oss den fantastiska möjligheten att kunna sälja framförallt skaldjur men även emellanåt en mindre mängd fisk inköpt direkt från fiskande fartyg. Bara ett stenkast ifrån vår butik landas fångst från de lokala yrkesfiskarna. Då de flesta av fartygen har ett inriktat fiske på havskräfta är det främst fisk från bifångst vi har möjlighet att ta om hand.  För att kunna hålla ett fullgott sortiment behöver vi därför också givetvis vända till fisk inköpt på Fiskhamnsauktionen i Göteborg från yrkesfiskarkollegor längs vår västkust. Vårt största fokus ligger på den svenska lokala fiskaren och dess fångst, fisken ni hittar hos oss är landad på vår kust och skuren i våra lokaler av oss på plats.